Windvlaag

Harde wind? Fok d’r af!

Visserman Slot van de Ronduite vertelde me indertijd:

“Als het plotseling hard gaat waaien zie je die mensen met die moderne jachten alleen op de fok verder varen. Dat deden wij met de grote punter nooit. De fok drukt de kop van de punter d’r onder. De fok er af, daarna desnoods de spriet er uit, dan blijft de punter het water bouwen. En als je denkt nu gaat het helemaal mis, dan laat je alles los, ga je onder in de punter liggen en bid je tot God en alles komt goed.”

Dat laatste lijkt me zo vreemd nog niet, want een stuurloze punter, zonder druk in de zeilen, met het gewicht van de bang biddende stuurman onderin, voegt zich gewillig naar de woeste golven. Hopelijk strandt het scheepje wel bij een kragge en niet op een basaltglooiing.

Als wij bij plotselinge harde wind de fok wegnemen, bevestigen we de fokkeval als voorstag, om de mastgrendel te ontlasten. Ook doen we meteen de zwaardtalie “op het knoopje” dwz. het zwaard half opgetrokken. Hierdoor komt het lateraalpunt (het punt waarom de boot draait) verder naar achteren zodat de punter beter te zeilen is.